Wat is kinderergotherapie
Ergotherapie voor kinderen
Kinderergotherapie richt zich op het aanleren of verbeteren van praktische dagelijkse vaardigheden, zoals:
- aan/uitkleden, opruimen, billen afvegen, bestek hanteren (zelfredzaamheid);
- knippen, schrijven, typen, opletten, aan het werk gaan/blijven (schoolse vaardigheden);
- samenspel, alleen spelen, verliezen (spel/spelen);
- grijpen/vasthouden, op een stoel zitten, traplopen, fietsen (bewegen binnen- en buitenshuis).
Voor wie is kinderergotherapie
Soms is er een duidelijke oorzaak waarom een kind moeite heeft met het aanleren van vaardigheden, zoals een aandoening of lichamelijke beperking. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Door onderzoek en observatie krijgt de therapeut inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van uw kind. Het wordt dan voor alle betrokken partijen duidelijk of sprake is van onwil of onmacht. Hierna start de behandeling om vaardigheden te verbeteren.
Werkwijze
U of uw kind omschrijven, tijdens de intake of op de oudervragenlijst die u voorafgaand aan de behandeling krijgt, een activiteit die moeilijk gaat, bijvoorbeeld: veters strikken of leesbaar schrijven. De thearpeut observeert die activiteit en bekijkt samen met u op welke manier de activiteit wel zal lukken. Soms is advies al voldoende. Bij complexere activiteiten zal de therapeut met uw kind, in een aantal opeenvolgende behandelingen, steeds een stukje van het probleem aanpakken.
Als er meerdere activiteiten moeilijk gaan zullen een aantal testen en observaties bij uw kind afgenomen worden om duidelijk te krijgen wat de oorzaken zouden kunnen zijn dat het niet lukt. Hierbij staat een positieve sfeer voorop. Zodat, ook al zijn de opdrachtjes lastig, uw kind met een goed gevoel weer naar huis gaat.
Ook tijdens de behandelingen streeft de therapeut er altijd naar dat uw kind elke keer weer iets nieuws leert, wat direct toe te passen is in de dagelijkse praktijk.
Hulpmiddelen en voorzieningen
Als uw kind ondersteund kan worden in zijn/haar ontwikkeling met (hulp)middelen en/of voorzieningen, dan probeer ik die met hem/haar uit. U kunt hierbij denken aan:
- alternatieve scharen;
- greepjes om potloden;
- tablet/laptop (met juiste apps/software);
- aanpassingen voor een goede werkhouding op school.
De kinderergotherapeut helpt u bij de aanschaf hiervan of het aanvragen bij het UWV.
Ook kan de therapeut u ondersteunen bij het aanvragen van voorzieningen bij de gemeente of de zorgverzekeraar. Denk hierbij aan een rolstoel voor lange afstanden, tandem, driewielfiets, aangepaste eetkamerstoel, aangepast bed, etc.
Kinderergotherapie in het Wheemhuus
In het Wheemhuus kunt u voor kinderergotherapie terecht bij Petra Middag
Wil je meer informatie, advies of een afspraak maken? Vul dan hieronder je gegevens in en we bellen je uiterlijk de volgende werkdag terug.