Skip to content
Burgemeester Tonckensstraat 4, 7921 KC Zuidwolde (Dr.) 0528 356 675 (tussen 08:00 - 18:00 uur bereikbaar) info@wheemhuus.nl

Logopedist in 't Wheemhuus gezondheidscentrum Zuidwolde

Logopedist

Als u of uw kind problemen heeft met het begrijpen of produceren van gesproken of geschreven taal, neem dan contact op met Klinq. Wellicht kan logopedie uitkomst bieden.

Waarvoor naar de logopedist

Spreekt uw kind bijvoorbeeld bepaalde klanken niet goed uit? Of praat uw zoon of dochter maar weinig of in kromme zinnen? Heeft u last van heesheid of van een schorre stem? Krijgt u uw ademhaling niet onder controle? Heeft uw baby problemen bij het drinken uit de borst of uit de fles? Heeft uw kind moeite met lepelvoeding of met kauwen of slikken? Kunnen anderen u of uw kind niet goed verstaan? Heeft u het gevoel dat u steeds uw keel moet schrapen? Heeft uw kind de mond vaak open hangen? Zegt de tandarts of orthodontist dat de positie van de tong de oorzaak is van gebitsafwijkingen? Al deze vragen komen aan bod bij de logopedist.

Logopedie en spraakontwikkeling

Spraakontwikkeling of articulatie is belangrijk voor een goede verstaanbaarheid.

Wanneer een kind bepaalde klanken niet of niet goed uitspreekt (“Mag ik een toetje?” → het kind bedoelt koekje, maar vervangt de ‘k’ door een ‘t’), kan dat leiden tot verwarring en frustratie of vermijdingsgedrag (“Zeg jij het maar”). Er kan sprake zijn van klankvervangingen (‘koekje’ wordt ‘toetje’), klankweglatingen (het kind laat de eerste letters van woorden weg, ‘poes’ wordt ‘oes’) of woorden worden ingekort (‘staart’ wordt ‘taart’ of ‘ballon’ wordt ‘lom’). Articulatieproblemen kunnen er ook toe leiden dat het kind moeite krijgt met spelling. Het weet dan niet goed hoe een woord wordt uitgesproken en ook niet hoe het wordt geschreven (‘tampasta’ in plaats van ‘tandpasta’).

Wij kunnen bij bovenstaande spraakproblemen hulp bieden, maar ook bij binnensmonds spreken, nasaliteit, mompelen of een slappe articulatie, zowel bij kinderen als bij volwassenen. In de behandeling zal aandacht worden besteed aan het verbeteren van de uitspraak van de ontbrekende of afwijkende klanken of de pittigheid van het spreken, zodat de verstaanbaarheid en algehele communicatie worden verbeterd.

Logopedie bij taal

Bij peuters zien we soms dat de taalontwikkeling niet goed op gang komt; er is als baby weinig gebrabbeld of na de eerste woordjes komt het kind niet of moeilijk tot het uiten van nieuwe woorden. Het kind spreekt dan te weinig vergeleken met leeftijdsgenootjes of het kind spreekt in kromme zinnen. Ook kan het zijn dat het begrijpen van wat een ander zegt moeizaam verloopt. Wanneer de taalontwikkeling van een kind langzamer of afwijkend verloopt, kan het problemen krijgen in de communicatie met anderen. Dit kan leiden tot frustratie en het zich terugtrekken uit de communicatie. Bij oudere kinderen kunnen de taalproblemen leiden tot leerproblemen op school.

Bovenstaande taalproblemen kunnen samenhangen met gehoorproblemen, een achterstand in de (algehele) ontwikkeling of een ziektegeschiedenis, maar er kan ook sprake zijn van een specifiek taalprobleem. Bij een specifieke taalontwikkelingsstoornis (TOS) is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de taalproblemen. Met behulp van vroegtijdige  behandeling kan het kind toch groeien in zijn/haar taalontwikkeling. De taalgevoelige periode van een kind loopt tot een leeftijd van ongeveer 6 à 7 jaar. Het is daarom belangrijk niet te lang af te wachten en deze gevoelige periode volledig te benutten.

Als het kind al wel taal gebruikt, maar de taal past niet bij de leeftijd van het kind (er worden ‘kromme’ zinnen gebruikt zoals “ik heb die gekoopt” of “mij is boos als (= omdat) hij stom dee”) zullen er oefeningen worden gedaan om de zinsbouw te verbeteren. Een ander mogelijk probleem is een achterstand in de woordenschat: een kind kent te weinig (specifieke) woorden waardoor het zich onvoldoende duidelijk kan maken of het kind kent de woorden wel, maar kan er niet goed opkomen (“ik eh heb eh, zo’n ding gekregen, daar kan je mee ver kijken, hoe heet dat ook alweer”).

De logopedist (en eventueel de dyslexiespecialist binnen onze praktijk) kan ondersteuning bieden bij deze taalproblemen.

Meer informatie

Hiervoor hebben we problemen met de spraak en taal uitgelicht. Meer informatie over deze en andere klachten vindt u op de website www.klinqpraktijk.nl

In Zuidwolde zult u meestal logopedist Jocelyn Tan tegenkomen. U ziet haar zowel in ’t Wheemhuus als op de basisscholen in Zuidwolde.

Klinq heeft naast Zuidwolde ook vestigingen in Beilen, Dwingeloo, Hoogeveen, Smilde en Westerbork en de logopedisten werken op een aantal andere basisscholen in de regio.

Contact

Heeft u zelf klachten of bent u ongerust over de ontwikkeling van uw kind, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via 06-53521229 of via onze website www.klinqpraktijk.nl.

Gezondheidscentrum ’t Wheemhuus is gevestigd in Zuidwolde (Drenthe) nabij Hoogeveen en Overijssel.

Terug naar overzicht
Bel me terug

Wil je meer informatie, advies of een afspraak maken? Vul dan hieronder je gegevens in en we bellen je uiterlijk de volgende werkdag terug.

    Naam (*)

    E-mail (*)

    Telefoonnummer (*)

    Afspraak makenMeer informatie

    Hoe heb je ons gevonden?

    Facebook
    Zoeken in Google
    Krant/tijdschrift
    Via iemand anders
    Anders

    Back To Top